srijeda, 19. rujna 2012.

Brian W. Aldiss - Non-stop

Brian W. Aldiss - Non-stop


Roman "Non-stop" prvi je znanstveno-fantastični roman jednog od najznačajnijih živućih pisaca znanstvene fantastike, Briana Wilsona Aldissa (1925). Izvorno je objavljen 1958. godine, a u svom izmijenjenom drugom izdanju 2000. godine. Svi svjetski antologičari i kritičari znanstvene fantastike uvrštavaju ovaj roman u popise najboljih djela znanstvenofantastičnog žanra svih vremena, a to je kulturološki i književnopovijesno značajno iz razloga što je Aldiss bio predvodnikom novog književnog vala u znanstvenoj fantastici koji je težište znanstvenofantastične literature preokrenuo iz antropocentrično-herojskog u humanističko-filozofsko promišljanje budućnosti ljudske vrste, otvarajući mnoga etička pitanja vezana uz biološko-psihološke osobine i razvoj čovjeka, svrhovitosti tehnologije budućnosti, i superiornosti čovjeka kao vrste, što su teme koje su do današnjih dana najcjenjenije u znanstvenofantastičnoj umjetničkoj književnosti.
Radnja romana "Non-stop" smještena je na generacijski svemirski brod, prvi kojeg je čovječanstvo uputilo u svrhu koloniziranja najbližeg nastanjivog planeta, no zbog kvara u brodskim uređajima kroz dvadesetak generacija ljudska vrsta na brodu degenerira, te se vraća u stanje rodovskog društva i primitivnih tehnologija. Od potomaka posade i kolonizatora formiraju se primitivna plemena koja se bore za opstanak u svemirskom brodu za kojeg se zaboravilo da je brod, već njegovim nesvjesnim putnicima on predstavlja čitav svijet.

subota, 15. rujna 2012.

Colette Davenat - Deborah, između smrti i ljubavi 1-3

Colette Davenat - Deborah, između smrti i ljubavi 1-3


Godina 1586. Engleska je u velikom razdoblju svoje povijesti. Zemlja je u punom zamahu razvoja. Na čelu države izvanredna kraljica, velika Elizabeta, a unatoč tome mnogo teških problema. Na jednoj strani Španjolska, na drugoj, u samoj zemlji, u Chartleyu, Maria Stuart, opasna, nemirna, zatočena princeza, koja trajno priprema posljednju urotu protiv Elizabete...
Povijesni roman u kojem se glavna junakinja, Deborah, odrasla kao nezakonito dijete, uzdiže preko špijuniranja za kraljicu Elizabetu do bogatstva, titule i ponovnog ujedinjenja sa svojim ljubavnikom, lordom Craigom Belghamom.

Adrijen Makdonel - Mesec nad Firencom

Adrijen Makdonel - Mesec nad Firencom


Senzualna i neverovatna knjiga Mesec nad Firencom vodi vas od snežnog Bostona preko prašuma Trinidada pa do pozlaćenih balkona Firence. Ovaj izuzetan roman je priča o strasnim ljubavnim romansama, opasnim odlukama, i nepomirljivom željom jedne žene, koja je primorana da bira između deteta koje je oduvek htela i operske karijere bez koje ne može da živi.
Doktor Ravel je ugledni mladi lekar koji je stekao zavidnu reputaciju pomažući parovima da dobiju dete. Ravel je naročito polaskan jer mu se za pomoć nedavno obratila čak i najuglednija lekarska porodica iz Bostona. Erika fon Kesler lepa je i ambiciozna operska pevačica koja godinama bezuspešno pokušava da ostane u drugom stanju. Na preporuku svog brata, počinje redovno da posećuje ordinaciju doktora Ravela koji, iz susreta u susret, prema njoj oseća sve snažniju naklonost. Ali čak ni Ravelovi metodi ne uspevaju da daju željene rezultate i Erika tone u sve dublje očajanje.
Međutim, kada doktor Ravel, vođen neumoljivim porivom da svoju mladu pacijentkinju izbavi iz beznađa, odluči da stavi na kocku čak i svoju blistavu lekarsku karijeru i da optereti svoju dušu bremenom tajne koju ni sa kim ne sme da podeli, to će podstaći dramatičan preokret koji će promeniti snove i sudbine svih njih...

F.M. Dostojevski - Kockar

F.M. Dostojevski - Kockar


Roman Kockar ima tri glavne teme: temu kockarske strasti, temu Rusa u inostranstvu i temu nekoliko ljubavnih odnosa. Dogadjaji su ispricani hronoloski, a poneki teku paralelno u isto vreme. Vrijeme dogadjanja je, kao i u mnogim romanima Dostojevskog, veoma zbijeno, kratko, jedva nekoliko nedelja. Na kraju romana, u poslednjoj, XVII glavi, autor daje nagoveštaj izvesnog prosirenja vremenskog kruga (na godinu i 8 meseci posle ispricanog dogadjaja), da bi ga na kraju sasvim otvorio i ostavio da tece u nedogled.

petak, 14. rujna 2012.

Jane Feather - GUSAROVA NEVJESTA

Jane Feather - GUSAROVA NEVJESTA
3. dio trilogije "Nevjeste"


U trilogiji nevjeste tri se nekonvencionalne mlade žene zaklinju da se nikad neće udati - ali sudbina odlučuje drukčije. U knjige zaljubljena Olivia postat će Gusarova nevjesta...
Ledi Olivia Granville u jednom trenutku šeće pješčanom obalom otoka u blizini Engleske, nosa zagnjurena u knjigu grčke filozofije; u idućem pada niz liticu. Kad se osvjesti, shvati da je naga i zarobljena na nečemu što se doima kao gusarski brod. Međutim, čovjek koji ju je zarobio nije običan gusar. Veoma naočit muškarac sivih očiju, uznemirujuće zagonetan, kapetan Wind Dancera je liječnik i umjetnik, ali priznaje da za život zarađuje na moru.
Najviše smućuje činjenica da on, kad je pogleda svojim svjetlucavim očima, ne vidi mladu djevojku koja muca i pravi je knjiški moljac, kakva je Olivia oduvijek bila, već strastvenu, prekrasnu ženu koja se može, ako to želi, upustiti u pustovlovinu i ljubav svog života...

Jane Feather - SLUČAJNA NEVJESTA

Jane Feather - SLUČAJNA NEVJESTA
2. dio trilogije "Nevjeste"


U trilogiji "Nevjeste" tri se nekonvencionalne mlade žene zaklinju da se nikad neće udati - ali sudbina odlučuje drukčije. Slučajna nevjesta može jedino biti priča o Phoebe, onoj "nezgrapnoj"...
Cato, markiz od Granvillea, četiri je godine bio samo još jedan muškarac - nezanimljiv, pomalo zastrašujući muž Phoebeine starije sestre. Ali tada je njezina sestra umrla, a Phoebe se činila kao razumna zamjena. Njezine prisilne zaruke s njim trebale su biti posve hladnokrvan dogovor... no Phoebe je jednoga dana pogledala Granvillea - doista ga je pogledala - i vidjela nešto što nikad ranije nije opazila: bio je mračno, nevjerojatno privlačan.
Kad je to jednom opazila, činilo se da više neće prestati opažati, i Phoebe se odjednom katastrofalno zaljubila. Bilo bi ravno torturi udati se za Granvillea, svjesna da je on ne voli i nikad je neće voljeti. Na kraju krajeva, Phoebe nije od one vrste žena u koju se muškarci zaljubljuju - sa svojom neurednom kosom, zgužvanom odjećom i prstima vječito zamrljanima tintom od poezije koju piše.
Kada bijeg ne riješi njezine probleme, Phoebe odlučuje pokušati nešto malo drukčije - nešto što uključuje malo promjena garderobe, smion nov stav i mrvicu drska zavođenja.
Granville će uskoro otkriti da je njegova nezgrapna Phoebe dovoljno žena čak i za njega...
 

Jane Feather - ZATOČENA NEVJESTA

Jane Feather - ZATOČENA NEVJESTA
1. dio trilogije "Nevjeste"



Ovo je prvi roman u trilogiji Nevjeste u kojoj se tri nekonvencionalne mlade žene zaklinju da se nikad neće udati - ali sudbina odlučuje drukčije. Nevjesta broj jedan je Portia koja nema dlake na jeziku...
Dovoljno je loše što je sedamnaestogodišnju Portiju Worth pod svoj krov uzeo njezin stric, markiz od Granvillea, nakon smrti njezina oca. Portia zna da kao nezakonita nećakinja može očekivati malošto više od krova nad glavom i mjesta za stolom.
Međutim, doista je prevršena svaka mjera kad Granvilleov zakleti neprijatelj, odmetnik Rufus Decatur, smisli plan o otmici markizove kćeri - ali slučajno otme Portiju.
Portia, koja posjeduje izrazito snažnu neovisnost, kao i sposobnost pružanja otpora, ne želi se pomiriti s činjenicom da je oteta, greškom ili nekako drukčije.
Decatur će se uskoro naći pred životnim izazovom, na bojnome polju i u spavaćoj sobi, dok se nadmeće s tom osebujnom djevojkom koja ima drskosti smatrati sebe ravnom bilo kojemu muškarcu...
        Priču o Phoebe, onoj nezgrapnoj, naći ćete u Slučajnoj nevjesti. A toplu priču o plahoj Oliviji i njezinu susretu s čovjekom koji u njoj vidi senzualnu ljepoticu, kakva ona doista jest, pročitajte u Gusarovoj nevjesti, posljednjem romanu trilogije Nevjeste.

Jane Feather - Svi kraljičini igrači

Jane Feather - Svi kraljičini igrači


Na dvoru kraljice Elizabete obilje je spletki. Kad naivna djevojka s darom za dobro opažanje stiže na dvor, ne može ni zamisliti kakvu će ulogu odigrati u dovođenje Engleske, ali i cijele Europe, na rub rata. Kao što ne može predvidjeti ni svoje vlastito putovanje po rubu ekstaze i još dalje...
      Kad je postala najmlađa dvorska dama u privatnim odajama kraljice Elizabete, Rosamundin slavni rođak i državni tajnik sir Francis Walsingham daje joj upute da zabilježi sve što zamijeti. Za taj joj posao obećava nagradu: mogućnost sklapanja dobrog braka. No preko svog brata Tomasa, Rosamund se nađe u zabranjenon i nesređenom svijetu kazališta koje ju silno privlači, jednako kao i Tomasov prijatelj, nepromišljeni pisac drama Christopher Marlowe. A tada Rosamund sreće Willa Creightona - uvjerljivog dvorjanina i pjesnika koji želi postati dramski pisac i koji je utjelovljenje neprikladne bračne partije.
      Nedopuštena veza između Rosamund i Willa navlači na sebe Elizabethin gnjev budući da se ona diči time što je djevičanska kraljica. Osramoćena Rosamund biva prognana u udaljeni dvorac u kojem je zatočena Elizabethina rođakinja, škotska kraljica Marija Stuart. Walsingham tu očekuje od Rosamund da otkrije dokaze o uroti protiv Elizabete.
      Naravno da ništa dobro ne može proizaći iz postavljanja neupućene djevojke u blizinu mnogobrojnih zavodljivih igrača i njihovih varljivih igara. Dakako, osim ako i Rosamund sama ne otkrije sklonost prema strasti i spletkama...

ponedjeljak, 10. rujna 2012.

Barbara Taylor Bradford - Anđeo

Barbara Taylor Bradford - Anđeo



Kako sačuvati dušu i naći pravu ljubav u svijetu u kome u jednom trenutku dodirnete zvijezde, a već sljedećeg ste na dnu, svijetu prepunom neiskrenih prijateljstava i opasnih veza, a pri tom ne izgubiti ništa od svoje čistoće…

Star Wars - Ratovi zvijezda: USPON MRAČNE SILE

Star Wars = Ratovi zvijezda
Timothy Zahn
USPON MRAČNE SILE 




Najlukaviji i najnemilosrdniji vojskovođa umiruće Imperije, Veliki Admiral Thrawn, preuzima zapovjedništvo nad ostacima Imperijalne flote i kreće u veliku kampanju uništenja Nove Republike. U međuvremenu, Solo i Calrissian su, utrkujući se s vremenom da bi našli dokaze o izdaji u najvišem Vijeću Republike, otkrili zastrašujuću flotu ratnih brodova što bi mogli donijeti njihovim prijateljima propast, a neprijateljima pobjedu. No najopasniji od svega je ogorčeni i tajanstveni Dark Jedi što se trudi Lukea Skywalkera iskvariti i okrenuti na Tamnu Stranu.

Star Wars - Ratovi zvijezda: NASLJEDNIK IMPERIJA

Star Wars = Ratovi zvijezda
Timothy Zahn
 NASLJEDNIK IMPERIJA


Prošlo je pet godina otkad je Pobunjenički Savez uništio Zvijezdu Smrti, pobijedio Dartha Vadera i Imperatora, te otjerao ostatke stare Imperijalne Zvjezdane Flote u daleki kut galaksije. Princeza Leia i Han Solo su vjenčani i očekuju Jedi blizance, a Luke Skywalker je postao prvi od dugo iščekivanih novih Jedi Vitezova. No, tisuće svjetlosnih godina dalje, zadnji Imperatorov vojskovođa je preuzeo zapovjedništvo nad slomljenom Imperijalnom flotom, spremio je za rat i usmjerio je prema krhkom srcu Nove Republike. Ovaj mračni ratnik otkrio je dvije važne stvari što bi mogle uništiti sve ono za što su se hrabri Pobunjenici borili. Eksplozivni sukob koji potom dolazi je ep pun akcije, originalnosti i tajanstvenosti, spektakl na galaktičkoj razini.

nedjelja, 9. rujna 2012.

Vernor Vinge - Rat Miru

Vernor Vinge - Rat Miru


Stoljećima je uspon čovjeka bio praćen ubijanjem, nevinim žrtvama koje su krvlju plaćale napredak ljudskog društva. A onda je to prestalo. Mjehuri su promijenili sve. Rata više nije bilo. Zavladao je mir. A uz njega i Vlada Mira.
l to pod koju cijenu!
Rat Miru prikazuje nuklearnim razaranjem i bolestima poharanu, desetkovanu, polufeudalnu Ameriku i cijeli svijet u kojem vlast drži Vlada Mira zahvaljujući jednom genijalnom izumu.
Nakon bezbrojnih stoljeća ratovanja taj je izum napokon čovječanstvu donio mir. Ili ga je Vlada Mira možda nametnula?
Ovaj izuzetno uzbudljivi roman nominiran je čak za tri prestižne nagrade SF žanra

E.L.James: Pedeset nijansi - Mračnije

E.L.James: Pedeset nijansi - Mračnije


Drugi dio u kontroverznoj trilogiji pruža novi uvid u mračni ali opčinjavajući svijet Kristijana Greja.
Zastrašena nesvakidašnjim sklonostima i mračnim tajnama, prelijepog ali rastrzanog mladog poslovnog muškarca Kristijana Greja, Anastazija Stil prekida njihovu vezu i otpočinje poslovnu karijeru u jednoj izdavačkoj kući iz Sijetla.
Ipak, želja za Kristijanom je ne napušta, naprotiv, ona opsjeda svaku njenu misao. Kada joj Grej ponudi novi ugovor, Ana ne uspijeva da mu odoli. Ubrzo saznaje više o mučnoj prošlosti svog mračnog, opsjednutog, zahtjevnog ljubavnika i shvata bol koji se krije u duši gospodina Pedeset Nijansi.
Dok se Grej hrve sa svojim demonima, Ana mora da se suoči sa bijesom i zavišću žena koje su u Kristijanovom životu bile prije nje. A onda mora donijeti i najvažniju odluku u svom životu.

srijeda, 5. rujna 2012.

Lynda La Plante - Mafijaške udovice

Lynda La Plante - Mafijaške udovice




Knjiga  govori o 4 žene čiji su muževi (naravno, mafijaši, kak i samo ime knjige govori) ubijeni i one su prisiljene raditi zajedno i osvetiti ih.
Sofija, glavni lik u knjizi, prisiljena je  ubiti davno odbačenog sina, kojega je začela sa nikad preboljenom ljubavi Michaelom Lucianom-bratom svog također pokojnog muža.

Eve Ensler - Vaginini monolozi

Eve Ensler - Vaginini monolozi



Ovdje se radi o izravnim, iskrenim i oslobađajućim ispovijedima žena o načinu proživljavanja susreta s vlastitom ženstvenošću ispisanim poetičnim jezikom, ponekad duboko potresnim, a nekad neodoljivo humorističnim.

Tekst se počeo izvoditi na njujorškim pozornicama, a zatim je autorica s njime proputovala cijeli svijet i dobila brojne nagrade.

Giovani Arpino - Miris žene

Giovani Arpino - Miris žene




Priča se vrti oko Charlieja Simmsa, studenta privatne pripremne škole, koji dolazi iz siromašne obitelji. Kako bi zaradio novac za let kući u Gresham, Oregon za Božić, Charlie na Dan zahvalnosti uzima posao skrbnika nad umirovljenim vojnim časnikom, pukovnikom Frankom Sladeom, čangrizavim srednjovječnim čovjekom koji je sada slijep te je nemoguće družiti se s njim. Slade odlučuje posjetiti New York te zatraži pomoć od Charlieja da ga povede na put. Dok Charlie vodi pukovnika Sladea kroz New York, suočava se s velikim problemom u školi. Kolege studenti su napravili zlobnu šalu s ravnateljem, a jedino Charlie i George Willis mlađi znaju identitete prijestupnika. Nakon što je zaprijetio obojici studenata izbacivanjem, ravnatelj Trask zamoli Willisa da izađe iz ureda. U tom trenutku, pokuša potkupiti Charlieja obećanjem da će mu srediti prijem na Harvard, ako oda imena onih koji su se grubo našalili s njim. Charlie mu ništa ne odgovori, a Trask ga upozori da mora biti iskren ili će snositi posljedice.....

Barbara D`Amato - Killer

Barbara D`Amato - Killer




Policijski triler koji vas dovodi na rub živaca, na oštrici današnje računalne tehnologije. Računalna tvrtka SJR velika je i moćna korporacija. Racunalna špijunaža nije u djelokrugu poslova čikaške policajke Suze Figueroa sve dok njezina sestra ne doživi tajanstvenu nesreću nakon koje ostaje u komi. Ima li nesreća njezine sestre bilo kakve veze s tajnom bazom podataka koju je otkrila u SJR DataSystems? Izložena bijesu računalnog ubojice, progonjena od bezosjećajnih živih ubojica, Suze mora brzo spasiti sestru, samu sebe i predsjednika SAD-a.

Ketrin Kukson - Beleg Melenovih

Ketrin Kukson - Beleg Melenovih



Tomas Malen iz Hola imao je mnogo sinova od kojih su većina bili propalice. Ali na svima njima ostavio je svoj beleg – izrazito beli pramen kose koji je padao na levu slepoočnicu, poznat kao beleg Malenovih. Pričalo se da oni koji nose taj beleg retko dožive starost ili retko umiru u krevetu i da nije od tih Malenovih ne može ništa dobro da uradi. Tako je i bilo. Godine 1851. Tomas Malen je bio uništen čovek, prisiljen da zbog skandala i sramota proda Hol i da se prilagodi novom, sasvim drugačijem načinu života. Sa njim su propala njegova dva mlada čuvara i neukrotiva guvernanta. Zatim su u njihov život ušla braća Radlet sa imanja Vilbur od kojih je jedan nosio beleg Malenovih…

utorak, 4. rujna 2012.

Ideal Home - October 2012

Ideal Home - October 2012
English | HQ PDF | 204 pages | 88 MB



Barbara Samuel - Kod kuće je najljepše

Barbara Samuel - Kod kuće je najljepše



Kod kuće je najljepše priča nezaboravnu priču o povezanosti obitelji i tradicije i emocionalni put odbačene kćeri koja riskira sve za drugu priliku u životu i ljubavi. Ispričana sa osjećajem koji oduzima dah i dubokim emocijama, Kod kuće je najljepše je priča protkana radošću za sva osjetila vezana uz ljubav, osjećajna životna lekcija kako se spasiti nakon što se okrene zadnja stranica.

Margaret Truman - Ubojstvo u bijeloj kući

Margaret Truman - Ubojstvo u bijeloj kući


Krimi roman, ubistvo i to gdje! Tajne, koliko su god dobro čuvane, uvijek izađu na vidjelo...

Gloria - 30. kolovoza 2012.

Gloria - 30. kolovoza 2012.



Gloria - 23.kolovoza 2012.

Gloria - 23.kolovoza 2012.




ponedjeljak, 3. rujna 2012.

House & Garden Magazine - October 2012

House & Garden Magazine - October 2012
English | HQ PDF | 316 pages | 185 MB


House & Garden unlocks the door to an array of unique homes and outdoor features, ranging from town houses and converted barns to fabulous modern apartments and island retreats. Outdoor features are equally varied, including cottage gardens, water gardens and chic, city courtyards. House & Garden provides an invaluable sourcebook of ideas, from design and decoration to the best of travel, delicious recipes and fine wine. Britain’s most glamorous, inspiring and influential design and decoration magazine.

Mato Lopušina - Najzagonetnije jugoslavenske ubice

Mato Lopušina - Najzagonetnije jugoslavenske ubice


„Smrt je i suviše proračunata - svi su razlozi na njenoj strani.”
Emil Sioran
Od poremećenog ljudskog života do zločina samo je jedan korak. Ubistvo je čin oholosti i bezumlja, ali i akt slomljene volje i očaja. Za poniženog i uvređenog čoveka krvoproliće je put do sopstvenog identiteta, ali i do društvenog ponora u kome će se, ponekad, naći i žrtva i dželat.
U Jugoslaviji se godišnje dogodi oko osam stotina ubistava. Stručnjaci obično kažu kako je to - mala masovna pojava. Ova knjiga ima nameru da ukaže samo na neke zločine, uglavnom na one koji su uznemirili jugoslovensku i svetsku javnost. Bio bi to ujedno i pokušaj da se zaviri u jednu od najvećih ljudskih zagonetki: ako već ne može da živi dugo, šta tera jednog čoveka da drugom čoveku oduzme život? Rešenja za ovu enigmu nema, jer ne postoji ni istina o zlu. Postoje samo ljudi koji pokušavaju da u zločinima otkriju dimenzije realnog, iracionalnog, bolesnog i nepoznatog. Što bi rekao Ivo Andrić: „Čovek je postao žrtva igre koju je sam izmislio, a kojoj nije dorastao!”